Podczas warsztatów dzieci realizują program z części „Z plecakiem przez kuchnie”. Zyskują unikalną wiedzę na temat rodzajów herbat, ich parzenia, używanej ceramiki oraz chińskich i japońskich ceremonii. Poznają również kulturę „herbacianych” krajów. Warsztaty przygotowane są w ten sposób, aby dzieci mogły aktywnie w nich uczestniczyć i uczyć się poprzez zabawę.
Część I – Czaju Parzenie
Po warsztatach dzieci:
- wiedzą, że kolory herbat: biały, żółty, zielony, turkusowy, czerwony, czarny, ciemny; to nie tylko kolory
- poprawnie parzą herbaty liściaste
- rozpoznają rodzaje ceramiki herbacianej
- znają dobroczynne działanie różnych rodzajów herbaty na nasz organizm
- mają ogólną wiedzę na temat Chin, Indii, Japonii
- wiedzą, skąd pochodzą napoje Rooibos, Yerba Mate oraz, że nie należą one do herbat
Cykl warsztatowy zostały stworzony przez Marka Piątkowskiego, kulturoznawcę i pilota wycieczek oraz wieloletniego pracownika „Czajowni”, najlepszej polskiej herbaciarni. Wersje warsztatów są dopasowane do wieku dzieci.