Podczas warsztatów dzieci realizują program z części „Z plecakiem przez kuchnie”. Zyskują unikalną wiedzę na temat rodzajów herbat, ich parzenia, używanej ceramiki oraz chińskich i japońskich ceremonii. Poznają również kulturę „herbacianych” krajów. Warsztaty przygotowane są w ten sposób, aby dzieci mogły aktywnie w nich uczestniczyć i uczyć się poprzez zabawę.

Część I – Czaju Parzenie

Po warsztatach dzieci:
  • wiedzą, że kolory herbat: biały, żółty, zielony, turkusowy, czerwony, czarny, ciemny; to nie tylko kolory
  • poprawnie parzą herbaty liściaste
  • rozpoznają rodzaje ceramiki herbacianej
  • znają dobroczynne działanie różnych rodzajów herbaty na nasz organizm
  • mają ogólną wiedzę na temat Chin, Indii, Japonii
  • wiedzą, skąd pochodzą napoje Rooibos, Yerba Mate oraz, że nie należą one do herbat

 

Cykl warsztatowy zostały stworzony przez Marka Piątkowskiego, kulturoznawcę i pilota wycieczek oraz wieloletniego pracownika „Czajowni”, najlepszej polskiej herbaciarni. Wersje warsztatów są dopasowane do wieku dzieci.

POWRÓT DO WARSZTATÓW

 

 

  • Miejsce województwa małopolskie i śląskie
  • Dla kogo? Dzieci w wieku 5-13 lat
  • Czas trwania warsztatu 60 minut
  • Cena 390