Warsztaty kulinarne składają się z czterech części i każda z nich przybliża dzieci do świata nowych smaków i zapachów. To również połączenie zdobywania wiedzy z dobrą zabawą przy stole. Dzieci pod okiem specjalistów dokonują swoich pierwszych dzieł kulinarnych. Poznają nowe smaki, zasady zdrowego żywienia. Przygotowywane posiłki przez najmłodszych nie tylko są zdrowe, ale również smaczne i kolorowe, dzięki czemu nawet niejadki z chęcią po nie sięgają.
Część II – Zdrowe słodycze bez grama cukru
Po warsztatach dzieci:
- zyskują podstawową, uproszczoną wiedzę na temat wpływu cukru, tłuszczy typu trans oraz sztucznych dodatków na organizm człowieka
- potrafią odczytać etykiety na produktach żywnościowych
- zyskują świadomość jak ważne jest odżywienie organizmu oraz jak negatywne skutki powodują niedobory składników odżywczych
- zyskują świadomość szkodliwości słodyczy oraz produktów typu fast food
- potrafią wykonać prosty, zdrowy deser
- potrafią wymienić kilka zdrowych przekąsek
Cykl warsztatowy zostały stworzony przez Agnieszkę Chlebowską, miłośniczkę zdrowego gotowania i uczestniczkę kursu zielarskiego pod kierownictwem dr. Różańskiego oraz przez Kamilę Neminarz, specjalistkę w temacie warsztatów kulinarnych. Wersje warsztatów dopasowane do wieku dzieci. Wszystkie produkty wykorzystywane podczas warsztatów są ekologiczne i nietoksyczne. Prosimy o informacje na temat ewentualnych alergii lub nietolerancji pokarmowych u dzieci.